Facebook Toestaan Niet toestaan

Harkema-Opeinde in top-5 na zege bij Lions

16 april 2023 12:00

Klaas Dijkstra

Harkema-Opeinde heeft in de jacht op een prijs zaterdagmiddag prima zaken gedaan. In Leeuwarden werd directe concurrent Lions met 3-5 verslagen. Met een sublieme eerste helft werd een stevig fundament gelegd voor de uiteindelijke overwinning. Dat het hierna toch spannend werd was wellicht onnodig. Toch overheerste na het laatste fluitsignaal bovenal tevredenheid. Als collectief werd de driepunter over de streep getrokken. Dat tegen een zeker niet kinderachtige tegenstander.

foto´s (Klik) Klaas Elzinga

Uitstekend. Dat is het woord dat past bij de eerste helft die Harkema-Opeinde speelde. Overal op het veld waren de veel fellere Harekieten een stap eerder bij de bal dan de gastheren. Dat het bij Lions in verdedigend opzicht rammelde hielp zeker een handje. Drie minuten waren er gespeeld toen de 0-1 een feit was. Een weergaloze lange bal van de steeds beter in zijn rol rakende Patrick Spinder werd achter de Lions verdediging uit de lucht geplukt door Paul van der Heide, die de bal controleerde, keeper Stillebroer omspeelde en scoorde. Een mooie start. Voor Harkema-Opeinde geenszins het teken een versnelling terug te schakelen. Lions kwam er nauwelijks aan te pas. Toen de wedstrijd het halfuur naderde ging het plotseling snel met de doelpunten. In de 28ste minuut knikte Jordy Seepma een kenmerkende Alex van der Tuin-vrije trap binnen. Nog voor het gejuich was verstomd lag ook de 0-3 in het net. Paul van der Heide kapte zich op de rand van het strafschopgebied vrij en knalde met een boogbal fraai raak. De euforie liep weer een minuut later een deukje op. Denzel Dijkstra benutte namens de thuisclub een bijzonder gemakkelijk gegeven strafschop. Harkema was door de tegentreffer allerminst uit het lood geslagen. Het probeerde direct de marge terug te brengen tot 3. Met succes. In de 37ste minuut was het opnieuw Paul van der Heide die trefzeker was. Dit keer uit een voorzet van Eppie Wouda. De 1-5 die Van der Heide hierna scoorde deed recht aan de veldverhoudingen, al kreeg de treffer op advies van de Lions-grensrechter ten onrechte geen doorgang. Dat kon noch de Leeuwarder clubassistent, noch de op afstand staande arbiter Nauta zwaar aangerekend worden. Hoewel de wedstrijd nooit grimmig werd, slaagde de scheidsrechter er aardig in om dit op het scherpst van de snede uitgevochten duel in goede banen te leiden.

De missie voor Harkema-Opeinde na rust was helder: het eerste kwartier zonder tegentreffers volbrengen. Die missie slaagde niet. In de 56ste minuut viel een bal van achteruit achter de Harkemaster verdediging. De fysiek zeer sterke Ashley Birkenholz liet het speeltuig een keer stuiteren en haalde alleen voor keeper De Graaf doeltreffend uit. Harkema wist dondersgoed dat de buit niet binnen was. Het werkte keihard, maar kon de grip op de wedstrijd niet terugkrijgen. Dat was ook de verdienste van de thuisploeg. De hoofdstedelingen waren niet van plan zich af te laten slachten. Steeds vaker bleek dat de Leeuwarder formatie een aantal prima spelers in de gelederen heeft. Na exact een uur redde André de Graaf goed op een gevaarlijke inzet van Gilian Dijkstra. Kort daarna was Harkema niet ongelukkig toen Jesse Vermeeren in kansrijke positie de bal verkeerd raakte. De aansluitingstreffer hing in de lucht. In de 75ste minuut was het raak. Lions-aanvoerder Leo Spindelaar etaleerde zijn kwaliteiten door een prima voorzet vanuit lastige hoek tegendraads tot doelpunt te promoveren. Op dat moment was er nog een kwartier te spelen. Behoudens een kopbal van Jordy Seepma die een metertje over verdween, waren de heidemannen in de tweede helft nauwelijks in de buurt gekomen van de vijandelijke veste. De meegereisde aanhang begon serieus voor puntverlies te vrezen. Een uitbraak in de 84ste minuut maakte aan alle spanning een einde. Jordy Seepma stuitte op de Leeuwarder-goalie. Aanvoerder Chris Hoeksma had prima positie gekozen, pikte de bal op en schoof het leder in het verlaten doel. Supporter Koene Nijboer zag dat de punten binnen waren en staakte zijn op het aan het sportpark grenzende wandelpad uitgevoerde warming-up. In de resterende tijd was Sytze Wouda nog dicht bij de 3-6. Wouda vond de paal op zijn pad.

Een knappe zege voor Harkema-Opeinde, dat sinds februari bezig is aan een uitstekende reeks. In de laatste 9 wedstrijden werden 22 punten bij elkaar gevoetbald. Mooie cijfers, maar bij lange na nog niet genoeg voor een prijs. Nog 5 wedstrijden staan er op de rol. Elk puntverlies kan fataal blijken aan het einde van de rit. Ieder duel moet dus benaderd worden als finale. Te beginnen met volgende week, als er thuis tegen Dokkum gespeeld gaat worden. Sinds de overstap naar het zaterdagvoetbal won Harkema nog nooit van de Dokkumer groenwitten. Geen ABC-tje dus, te meer omdat Dokkum de punten met het oog op de degradatiestreep nodig heeft en met 7 punten uit de laatste 3 duels ook aan een aardige serie bezig is.