Facebook Toestaan Niet toestaan

Harkema-Opeinde remiseert met Noordbergum

25 augustus 2021 10:15

Klaas Dijkstra

Harkema-Opeinde heeft in de eerste volledige oefenwedstrijd van het seizoen 2021/2022 met 2-2 geremiseerd tegen Noordbergum. Hoewel de uitslag in oefenwedstrijden vaak van ondergeschikt belang is, deden de Harekieten zichzelf hiermee tekort. Tot een kwartier voor tijd leek de formatie van trainer Jan van Dijk af te stevenen op een degelijke overwinning. Ingeleid door enkele dubieuze beslissingen van de leidsman raakte de thuisploeg in het laatste kwartier van de wijs. Noordbergum profiteerde hiervan tweemaal en ging zelfs bijna met de overwinning naar huis.

Noordbergum is wellicht de meest besproken vijfdeklasser van Friesland. Talloze spelers die op een veel hoger niveau actief waren, Eredivisie zelfs, streken recentelijk neer op De Burgerheide. Uit de balbehandeling, de individuele acties en de wijze waarop breedtepasses over grote afstand werden gegeven bleek dat er klasse genoeg zit in het elftal. Als een soepel draaiend geheel fungeerde het elftal van trainer Klaas de Boer nog niet. Wellicht ligt hierin ook de grootste uitdaging. Harkema-Opeinde, waar het collectief een van de sterkste punten is, was het grootste gedeelte van de eerste helft dan ook de bovenliggende partij. In de tweede minuut speelde Ronald van der Wal zich goed vrij. Oog in oog met Noordbergum-goalie Fokke van der West raakte hij de vuisten van de doelman. In de elfde minuut redde Van der West opnieuw toen Alex van der Tuin (foto: archief Klaas Elzinga) alleen voor hem opdook na een steekpass van Paul van der Heide. Een minuut later was Van der Tuin wel trefzeker. Op fraaie wijze krulde hij een vrije trap in de hoek. Na de voorsprong werd het aan thuiszijde rommeliger. Noordbergum nam het initiatief over. Martin Alma, de man in het doel van Harkema-Opeinde, moest tweemaal reddend optreden. Eerst op een strakke inzet van de getructe handenbinder Huy Tran. Een minuut daarna op een hard schot van oud-prof Martijn van der Laan. Zo tegen het halfuur kwam de veldverhouding weer in Harkemaster voordeel te liggen. Een goede voorzet van Ronald van der Wal werd door Patrick Spinder gemist en stuiterde rakelings langs de tweede paal. Uitstel van executie voor de vijfdeklasser. Vrijwel direct hierna plaatste Paul van der Heide op aangegeven van Hille Postma een bekeken inzet die de roos trof.

Harkema-Opeinde had kort na de helftwisseling meerdere kansen de 2-0 voorsprong uit te breiden. Een voorzet van Hilbrand Benedictus werd bij de tweede paal door Ronald van der Wal vlak langs de kruising geramd. Even later ontstond er een klutssituatie die eindigde bij Geert van der Tuin. Alleen voor keeper Van der West kwam de doelman als winnaar uit de strijd. Noordbergum probeerde zonder meer een weg terug te vinden in het duel. Het was de verdienste van Harkema dat de geelhemen geen uitgespeelde kansen konden creëren. Vanuit de tegenstoot liet Harkema het na de bezoekers meer pijn te doen. Zeker een handvol keren waren er situaties waarbij een overtal aan Harkemaster aanvallers tegenover twee of drie verdedigers kwamen te staan. Deze situaties werden slordig uitgespeeld. Vanaf het uur kreeg de wedstrijd een grimmiger karakter. Harkema-Opeinde kon zich met regelmaat niet vinden in het oordeel van de arbiter. Deze arbiter was er vanuit het oogpunt van de gastheren debet aan dat het in de 78ste minuut 2-1 werd vanuit een vrije trap. Deze vrije trap werd overigens weergaloos in de kruising gekruld door Imran Zebari. Vijf minuten later profiteerde Niels Jongboom van een weggevertje in de Harkema-defensie door van dichtbij een bal doeltreffend op de pantoffel te nemen. In de 89ste minuut kreeg Noordbergum zelfs een uitgelezen mogelijkheid om met de zege aan de haal te gaan. Huy Tran werd gevloerd in het strafschopgebied en kreeg terecht een strafschop toegewezen. Keeper André de Graaf stopte de elfmetertrap van Imran Zebari.

Een zege voor Noordbergum was ook teveel van het goede geweest, al mocht Harkema-Opeinde het grotendeels zichzelf aanrekenen dat  het de bezoekers niet in een vroegtijdig stadium op een onoverkomelijke achterstand had gezet. Niettemin een nuttige oefenpartij voor de Harekieten tegen wat gerust betiteld kan worden als de gedoodverfde kampioenskandidaat van klasse 5C. In deze vijfde klasse C speelt ook TFS 1. Deze ploeg was gisteravond de tegenstander van Harkema-Opeinde 2. De Harkemaster reserves behaalden in Drachtster Compagnie een 0-2 overwinning en dat was geenszins geflatteerd. Verheugend is het om te melden dat de junioren opnieuw in positieve zin van zich deden spreken. De doelpunten kwamen namelijk van Arno Schievink en Jorrit Hoeksma, beiden dit jaar voor het eerst spelend in Harkema-Opeinde onder-19. De 0-1 van Arno Schievink viel na 10 minuten op aangeven van Sjirk Bruining. Bij de 0-2 twintig minuten voor tijd was het Jesper Hoeksma die neefje Jorrit de assist gaf. Zaterdag komen de hoogste drie seniorenelftallen van Harkema-Opeinde allemaal in actie, stuk voor stuk op vreemde bodem. Het vlaggenschip speelt om 13.30 uur op De Magere Weide te Leeuwarden tegen de zaterdagafdeling van LAC Frisia, het tweede speelt om 14.00 uur tegen Rottevalle 2 en het Harkema-Opeinde 3 van leider Sikko Pander gaat het om 14.00 uur aan de andere kant van de brug opnemen tegen sc Kootstertille 3.