Facebook Toestaan Niet toestaan

Effectief Harkema-Opeinde klopt zaterdagtak LAC Frisia

30 augustus 2021 9:00

Klaas Dijkstra

Harkema-Opeinde heeft de te elfder ure vastgestelde oefenpartij tegen vijfdeklasser LAC Frisia met 0-3 gewonnen. Op papier was dat gezien het klassenverschil een logische uitslag. Wie de wedstrijd heeft gezien, zal tot een andere conclusie komen. Van krachtsverschil was nauwelijks sprake. Harkema-Opeinde kwam goedkoop aan de doelpunten en speelde een matige wedstrijd. LAC Frisia, een vriendenploeg met veel dertigers die bij diverse Leeuwarder clubs op een hoger niveau hebben geacteerd, voetbalde een groot gedeelte van de wedstrijd gemakkelijker, al waren daarvoor vanuit Harkemaster oogpunt verzachtende omstandigheden voor aan te dragen.

Zo werd de wedstrijd bijvoorbeeld gespeeld op kunstgras. Voor de Leeuwarders, die elke week op dit veld spelen, uiteraard geen probleem. Harkema oogde op deze ondergrond zeker in de beginfase als een vis op het droge. Daarnaast ontbraken er bij de groengelen nogal wat spelers op appèl. Vanwege het vroege aanvangstijdstip kwamen Gerard Spinder en Wytse Couperus pas tegen de pauze opdagen. Bovendien begint de ziekenboeg met spelers als Fokko Spinder, Chris Hoeksma en Cris Alma alweer uit te dijen. Halverwege de eerste helft kon ook Patrick Spinder aan dit rijtje worden toegevoegd. De jongste van de gebroeders Spinder bleef na een duel liggen, probeerde eerst nog wel verder te spelen, maar liet zich uiteindelijk in de 41ste minuut vervangen door Geert van der Tuin. Invaller Van der Tuin was direct bij de openingstreffer betrokken. Nadat hij werd ingespeeld door Hille Postma, werd Van der Tuin de bal ontfutseld. Dat leek op reglementaire wijze te gebeuren, maar de luidruchtige kreet die Van der Tuin produceerde deed de arbiter anders beslissen. Vrije trap voor Harkema. Het presentje werd dankbaar uitgepakt door Alex van der Tuin. Op weergaloze wijze knalde de als verdediger opgestelde technicus de bal vanaf een kleine 25 meter in de kruising. De Harekieten gingen zo rusten met een 0-1 voorsprong. Dat was wellicht te veel van het goede. Niet dat Frisia de kansen aaneen reeg. Integendeel. Aangekomen bij het Harkemaster strafschopgebied stokte dikwijls de Leeuwarder creativiteit. Slechts tweemaal hing een doelpunt in de lucht. Direct al in de eerste minuut, toen Harkema-goalie André de Graaf werd omspeeld en Albert Veenstra ternauwernood redding bracht. En in de 17de minuut toen De Graaf een listig stuiterend afstandsschot rakelings langs de paal tikte. Voor Harkema bleef het naast het doelpunt bij een kansrijke uitval in de 25ste minuut. Paul van der Heide gaf een steekbal op Hille Postma. Die sneed goed voor de laatste verdediger langs, maar wachtte daarna iets te lang met schieten. De kans ging daardoor in rook op.

Het tweede bedrijf begon hoopvol voor Harkema-Opeinde. In de 47ste minuut speelde Geert van der Tuin zich op de rechterflank goed vrij. Van der Tuin produceerde een harde voorzet. Een aanstormende Frisiaan probeerde onheil te voorkomen maar kopte het leder bij de eerste paal langs zijn eigen keeper. Wie dacht dat Harkema na de rappe 0-2 de schroom van zich af zou gooien, kwam bedrogen uit. Bijna een halfuur lang zou Harkema nauwelijks bij het Frisia-doel in de buurt komen. Slechts eenmaal leek een doelpunt tot de mogelijkheden te behoren. In de 57ste minuut rukte Hilbrand Benedictus op in het vijandelijke strafschopgebied. Tot ieders verbazing floot de scheidsrechter voor een overtreding op Hille Postma die vlak over de middellijn plaatsvond. Kort voor dat moment had “De Lakskún” een enorme kans gehad terug in de wedstrijd te komen. Willem Mollema mocht vogelvrij inkoppen maar knikte recht in de handen van keeper De Graaf. Kort daarna trad De Graaf opnieuw reddend op door een steenharde vrije trap van Jordy Hoekema buiten de palen te houden. Na exact een uur moest de Harkemaster goalie het antwoord schuldig blijven toen hij oog in oog met Willem Mollema kwam te staan. Gelukkig voor de bezoekers zocht Mollema het doel een metertje te hoog. Het was het laatste wapenfeit voor de vijfdeklasser, die hierna in aanvallend opzicht weinig meer klaarspeelde. Wat Harkema betreft was het eveneens bedroevend, maar in de 74ste minuut werd het vanuit het niets toch 0-3. Een lange bal van Alex van der Tuin leek aan de harde kant, maar omdat de wind de bal afremde, de Frisia-keeper twijfelde met uitkomen en Ronald van der Wal namens Harkema-Opeinde bleef geloven in zijn kansen ontstond er plotseling een vrije doorgang. De afronding van Van der Wal was feilloos. Na het derde Harkema-doelpunt wierp Frisia de handdoek in de ring. Met iets meer concentratie had de ploeg uit De Friese Wouden hierna alsnog uit kunnen lopen naar een ruime zege. Hille Postma kopte een verre ingooi van Albert Veenstra van dichtbij over en er waren nog drie situaties waarbij de Harkemaster aanvallers zeer slordig om gingen met de geboden ruimte. Een grote overwinning was ook niet conform de veldverhouding geweest. Al met al was 0-3 geflatteerd genoeg gezien het vertoonde spel.

Nog een week trainen en dan staat de eerste wedstrijd om “het echie” op de rol. Dat het anders moet dan op sportpark De Magere Weide is duidelijk. Harkema-Opeinde 2 kwam dit weekend wel tot een overtuigende overwinning. Tegen Rottevalle 2 behaalde de formatie van het technisch duo Stoelwinder-Eilander een 1-8 overwinning. Halverwege stond het scorebord in Rottevalle al op 0-4, nog voor het uur was de stand opgelopen tot 0-7. De doelpunten kwamen van Jorrit Hoeksma (2x), Sjirk Bruining (3x), Jesse Nicolai (2x) en Arno Schievink. Harkema-Opeinde 3 wist de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen niet in een overwinning om te zetten. In Kootstertille werd met 3-1 verloren. Het doelpunt aan Harkema-zijde kwam van Johan de Vries. Het komende weekend staat in het teken van bekervoetbal. Het Harkemaster vlaggenschip krijgt bezoek van buurman Drogeham, het derde elftal speelt op het Drachtster Bos tegen het zesde van Drachtster Boys en Harkema 4 speelt de uitwedstrijd tegen het combinatieteam van Rijperkerk en Suawoude.

Foto's: zijn HIER te bekijken