Facebook Toestaan Niet toestaan

Harkema-Opeinde dendert in eerste helft over Ternaard heen

11 mei 2022 11:15

Klaas Dijkstra

Harkema-Opeinde heeft dinsdagavond een fikse rekening vereffend met “angstgegner” Ternaard. Een met name in het eerste bedrijf wervelend Harkema gaf de kleibewoners op De Bosk geen schijn van kans. Er kon de thuisploeg slechts verweten worden dat er niet meer dan driemaal gescoord werd. Na de pauze was de druk er voor de Harekieten af. Toch was het vooral aan Ternaard-keeper Plooy te danken dat de 3-0 ruststand uiteindelijk ook als eindstand de boeken in ging.

Harkema begon stormachtig. Al in de eerste minuut moest de Ternaarder goalie zich tot het uiterste strekken op een afstandsschot van Cris Alma. Even later sloegen de gasten bijna toe op de manier zoals ze dat vaker doen: vanuit de tegenstoot. Aanvoerder Chris Hoeksma blokkeerde de inzet van Jan Pieter Prins en dat was nodig ook. Dit was lange tijd het enige wapenfeit van de roodhemden. Het was enkel en alleen Harkema dat de klok sloeg. In de tiende minuut scoorde Cris Alma de 1-0, al kreeg de treffer vanwege buitenspel geen doorgang. Discutabel, maar “De Heide” liet zich niet uit het veld slaan door deze tegenvaller. Hille Postma faalde na een kwartier oog-in-oog met de doelman, in de 21ste minuut was de 1-0 een feit. Alex van der Tuin legde van net buiten het strafschopgebied aan en pegelde de bal strak in de hoek. Nadat Geert van der Tuin de bal al vallend niet goed raakte in kansrijke positie, werd het na 33 minuten 2-0. Een voorzet van Cris Alma werd van richting veranderd. Vanuit de draai schoot Hille Postma raak. Ternaard kreeg van de ontketende gastheren geen seconde de gelegenheid om op adem te komen. Twee minuten na de treffer van Postma had een doelpoging van diezelfde speler, voortgekomen uit een vloeiende aanval waarbij ook Alex van der Tuin en Chris Hoeksma betrokken waren, een beter lot verdiend. Kort daarop strandde Geert van der Tuin op keeper Plooy, waarna Postma de bal vanuit de rebound tegen Van der Tuin aan schoot. Nog voor de pauze lag de 3-0 in de touwen. Chris Hoeksma veroverde de bal goed op het middenveld en stuurde Ronald van der Wal aan de zijkant weg. Van der Wal leverde een harde voorzet af die door verdediger Wietze Sipma van dichtbij in eigen doel werd gewerkt.

De groengelen waren van plan om met het oog op de strijd om de derde periodetitel na rust flink aan het doelsaldo te werken. Zeker nadat Ternaard in de 55ste minuut met tien spelers kwam te staan omdat de wissels waren opgebruikt. De wil was er zeker, maar zoals dat zo vaak gaat kon het perfecte niveau van voor de pauze niet geëvenaard worden. Ternaard mocht zelfs hopen op een eretreffer, al konden de doelpogingen Harkema-goalie André de Graaf niet enorm verontrusten. Zijn collega Wesley Plooy had het wat dat betreft drukker. Eerst ranselde hij een boogbal van Cris Alma uit de hoek, direct daarna tikte hij een pegel van Paul van der Heide op de kruising, een carambole die ontstond uit een actie van invaller Jesper Hoeksma lepelde Plooy keurig van de doellijn en een vrije trap van Paul van der Heide werd over getikt door de uitblinker aan Ternaard-zijde. Het bleef zo bij 3-0. De uitstekend leidende arbiter Hofman uit Hoogezand trok terecht geen blessuretijd bij. Tegenvaller aan thuiszijde was dat Dennis Postma reeds in de elfde minuut geblesseerd uitviel. Daar tegenover stond dat Albert Veenstra voor het eerst sinds 8 wedstrijden weer de 90 minuten vol maakte en dat Wytse Couperus na 5 maanden zeer verdienstelijk zijn rentree maakte voor het vlaggenschip.

De vierde overwinning op rij voor de ploeg van het technisch duo Van Dijk-Pander, met in het kielzog het onafscheidelijke aanhangsel, materiaalman Jitze From. Harkema blijft zo prima meedoen voor de laatste periodetitel. Aanstaande zaterdag komt het er serieus op aan. Op sportpark De Olde Wierden gaat er dan geduelleerd worden met streekgenoot Opende, een ploeg die hetzelfde doel heeft als Harkema-Opeinde, namelijk de nacompetitie bereiken. Een wedstrijd om naar uit te kijken!